© 2024 Bryan Westerveld

2023 Allroad basic

In 2023 heb ik mij opgegeven voor een Allroad Basic Training bij Berrt Allroad Motorreien en trainingen. Na de motorvakantie in Marokko waar ik voor het eerst offroad ging met de motor, heb ik mezelf de vaardigheden aangeleerd. Nu vond ik het tijd  om een training te volgen om mijn techniek bij te schaven en te verbetereden. BERRT als enige in Nederland als officiële partner door BMW Motorrad gecertificeerd als Offroad Instructor en Tourguide bied deze trainingen aan. Aangezien Berrt niet ver van mijn woonplaats gevestigd zit, is dit dan ook een logische keuze voor mij. 

Het programma

 

Praktische en gedegen uitleg

De rijtraining is opgebouwd uit korte stukjes theorie, demonstratie door de instructeur, gevolgd door zelf oefenen met veel persoonlijke feedback. Bij ons leer je niet alleen hoe je rijtechnieken toepast, maar ook waarom. Middels eenvoudige voorbeeldjes wordt het waarom duidelijk gemaakt.

Op hun exclusieve trainingslocatie ga je onder begeleiding basis-oefeningen doen zoals staand wegrijden en gecontroleerd stoppen, korte bochtjes maken, het rijden in geulen, en remmen in het terrein. Alles met lage snelheden. De ondergrond is grasland, zand of bosgrond, weinig risico dus voor schade mocht je motor onverhoopt omvallen.

Na deze oefeningen is het tijd voor een goed verzorgde lunch en kun je weer even bijkomen en de opgedane ervaringen delen met de medecursisten en instructeur.

Theorie in praktijk brengen

Na de lunch rijden in een speciaal ingericht bosperceel met uitdagende single-tracks en realistische obstakels. Bij de uitleg daarvan besteden we ruim aandacht aan houding, kijktechniek en gas/ rem/ koppeling beheersing. Daarna rij je een gevarieerde, deels onverharde, route over zand- en gravelpaden om het geleerde in de praktijk te brengen en te ervaren hoeveel voldoening het offroad-rijden geeft.

We sluiten de dag af met een evaluatie van de leerdoelen en uitreiking van de certificaten.